Hulpmiddelen bij zelfonderzoek

Op deze pagina creëren we een overzicht van hulpmiddelen die nuttig zijn bij uw zelfonderzoek. Het overzicht zal geleidelijk gevuld worden, en de volgende rubrieken bevatten: Thuis Meten, Lab toegang, Gezondheidsapps, en Databeheer.

Hulpmiddelen bij Zelfonderzoek

Thuis Meten

Om zelfonderzoek te doen maken we gebruik van allerlei hulpmiddelen. Zo hebben we meetapparatuur nodig. Als je wilt weten wat je lichaamstemperatuur is, heb je bijvoorbeeld een thermometer nodig. Wil je weten hoeveel stappen je gelopen hebt, dan heb je een stappenteller nodig. Als je wilt weten wat je cholesterol- of glucosewaarde is, heb je cholesterol en glucosemeters nodig. En als je het zuurstofgehalte in je bloed wilt weten, dan heb je een saturatiemeter nodig. We rangschikken enkele van deze hulpmiddelen onder de term Thuis Meten.

Lab Toegang

Sommige van deze metingen kun je makkelijk zelf doen, maar andere bepalingen zijn lastig en kun je niet thuis doen. Als je bijvoorbeeld wilt weten wat het ontstekingsniveau hCRP is, dan moet je je bloed naar een laboratorium toesturen. Of als je je microbioom wilt bepalen, heb je ook een laboratorium nodig. We rangschikken de mogelijkheden om met hulp van andere organisaties iets te meten onder de term Lab toegang.

Gezondheidsapps

Sommige meetwaarden zijn niet zozeer lichaamsbepalingen, maar waarnemingen die je doet. Je hebt er geen ander instrument voor nodig anders dan je eigen oplettendheid. Denk aan je energieniveau, of je fris wakker bent geworden, wat je hebt gegeten, of je spanning hebt ervaren, enzovoort. Die waarnemingen wil je ergens noteren. Dat kan uiteraard met pen en papier, in excell of word bestanden. Maar er zijn ook talloze apps in omloop waarop je die waarnemingen direct kunt invoeren. We rangschikken de mogelijkheden om je eigen waarnemingen te noteren onder de term Gezondheidsapps.

Databeheer

Tot slot is het prettig om al je gegevens bij elkaar te hebben. Zodat je overzicht hebt, maar ook omdat je zo beter je gegevens kunt analyseren. Of ze makkelijk kunt delen met anderen, zodat je het er met een arts, collega-patiënt of collega-zelf-onderzoeker over kunt hebben. Of om onderzoekers in staat te stellen met jouw data vernieuwend onderzoek te doen. We rangschikken de mogelijkheden voor veilige data-opslag en data-delen onder de term Databeheer.